Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2013 00:01 - 0051 Диета "Радваща храна". Какаото - суровият шоколад радва всeки/Why does cocoa make everybody happy?
Автор: hranazaradost29 Категория: Други   
Прочетен: 5030 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2013 00:07


Да! Какаото - суровият шоколад - е суперхрана www.google.bg/url и универсална радваща храна www.google.bg/url. Все още недостатъчно известна у нас, затова пък употребявана все по-често от хора, желаещи да възстановят връзката си с Майката природа и да заживеят в състояние на постоянно физическо и емоционално здраве.

image

Става дума за натуралните сурови, органично отгледани какаови зърна или бобове. Те се наричат суров шоколад. Широкоизвестният "шоколад", смес от сухо мляко и шоколад на прах, неправомерно си е присвоил славата на една от съставките си.

Хранителната и митологична ценност на какаовите зърна е била известна още в древността - маите и ацтеките са ги използвали като разменна единица, вместо злато.

Ето причините, поради които ви препоръчвам да включите в ежедневната си диета тази суперхрана:

1. Поддържа здрава сърдечно-съдовата ни система, "отваря сърцето", избавя ни от прекомерното мислене и ни връща интуицията.

2. Подобрява менталната ни сензитивност - какаовите флавоноли увеличават потока на кръв в мозъка и от една страна подобряват когнитивната му функция, а от друга - го извеждат от състояния на умора и лишаване от сън.

3. Улеснява редуцирането на телесно тегло.

4. Има ниско микробно съдържание.

5. Имат страхотен вкус.

Какаовите зърна съдържат:

- антиоксиданти (храната с най-голямата им концентрация) - защита на нашата ДНК от зловредните свободни радикали и на организма ни от болести и нездравословни състояния;

- магнезий (храната с най-голямо количество в света) - увеличава умствените способности, подобрява перисталтиката на червата, намалява менструалните болки, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждането на здрава костна система, алкализира организма www.google.bg/url;

- голямо количество желязо, част от белтъка, носител на кислород - хемоглобина - поддържа здравето на кръвта и предотвратява анемията;

- хром - балансира нивото на кръвната захар;

- манган - помага на  желязото да окислява кръвта;

- цинк - участва в голям брой ензимни реакции, поддържа имунната ни система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата;

- мед - поддържа здравето на кръвта и имунитета;

- голямо количество витамин С - участва в окислителните процеси в организма;

- незаменими омега-6 мастни киселини - участват в изграждането на клетъчните мембрани, в преноса на информация между клетките, в оздравителните процеси и поддържането на имунната система;

- фенилетилаламин (ФЕА), клас вещества, които тялото ни произвежда, когато сме влюбени - засилват концентрацията и бдителността, премахват чувството за глад, заради което какаовите зърна спомагат редуцирането на телесно тегло;

- анандамид - "химикал на блажанството", който се секретираме естествено след физическо натоварване и когато се чувстваме добре, а какаовите зърна съдържат и ензимни инхибитори, които пречат на разграждането на анандамина и увеличават времетраенето на блажанството;

- триптофан, незаменима аминокиселина с мощно увеличаващо настроението действие и с голямо значение за производството на серотонин;

- серотонин, невротрансмитер - участва в защитата ни срещу стрес: ако нивото му е ниско, не се чувстваме добре, дори и всичко да ни е наред;

- разтворими фибри - улесняват храносмилането и перисталтиката на червата;

- теобромин, антибактериално вещество, подобно по химичен състав на кофеина без да стимулира нервната система.

image

Какаовите зърна са бедни на кофеин и не съдържат въглехидрати. 

Ползите им се отнасят до суровото им състояние www.google.bg/url. При термична обработка се превръщат в ненужна киселинно-образуваща храна.

Можете да си закупите сурови какаови зърна - цели или смлени - от всеки био магазин. 

Участват в чудесни комбинации с различни сурови продукти www.google.bg/urlс други суперхрани, например с мед www.google.bg/url  и/или  с пчелен прашец www.google.bg/url, с годжи бери www.google.bg/url.

Препоръки за дневен прием:

- прием на малки количества - 1 какаово зърно на 8-10 кг телесно тегло;

- умерен дневен прием - 1 какаово зърно на 5-8 кг телесно тегло, например 8-13 зърна за човек, тежащ 63 кг;

- прием на големи количества - 1 какаово зърно на 2-4 кг телесно тегло, например 22-66 какаови зърна за човек, тежащ 90 кг.

От личен опит: можете да направите деня си най-хубавия на света и с по-малките количества. 

Вземете си сладост от беззахарната храна!

Използвани източници: "Суперхрани", Дейвид Улф; 
http://www.bb-team.org/articles/2261_omega-6-esentsialni-mastni-kiselini-omega-6-emk

Фото: 
http://images.google.com/

 ______________________________________________________________________  2013    Гергана Костова, инженер-биотехнолог

                        Всички права запазени

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranazaradost29
Категория: Други
Прочетен: 139367
Постинги: 66
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031