Постинг
01.05.2013 00:01 -
0051 Диета "Радваща храна". Какаото - суровият шоколад радва всeки/Why does cocoa make everybody happy?
Автор: hranazaradost29
Категория: Други
Прочетен: 5030 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 11.08.2013 00:07
Прочетен: 5030 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 11.08.2013 00:07
Да! Какаото - суровият шоколад - е суперхрана www.google.bg/url и универсална радваща храна www.google.bg/url. Все още недостатъчно известна у нас, затова пък употребявана все по-често от хора, желаещи да възстановят връзката си с Майката природа и да заживеят в състояние на постоянно физическо и емоционално здраве.
Става дума за натуралните сурови, органично отгледани какаови зърна или бобове. Те се наричат суров шоколад. Широкоизвестният "шоколад", смес от сухо мляко и шоколад на прах, неправомерно си е присвоил славата на една от съставките си.
Хранителната и митологична ценност на какаовите зърна е била известна още в древността - маите и ацтеките са ги използвали като разменна единица, вместо злато.
Ето причините, поради които ви препоръчвам да включите в ежедневната си диета тази суперхрана:
1. Поддържа здрава сърдечно-съдовата ни система, "отваря сърцето", избавя ни от прекомерното мислене и ни връща интуицията.
2. Подобрява менталната ни сензитивност - какаовите флавоноли увеличават потока на кръв в мозъка и от една страна подобряват когнитивната му функция, а от друга - го извеждат от състояния на умора и лишаване от сън.
3. Улеснява редуцирането на телесно тегло.
4. Има ниско микробно съдържание.
5. Имат страхотен вкус.
Какаовите зърна съдържат:
- антиоксиданти (храната с най-голямата им концентрация) - защита на нашата ДНК от зловредните свободни радикали и на организма ни от болести и нездравословни състояния;
- магнезий (храната с най-голямо количество в света) - увеличава умствените способности, подобрява перисталтиката на червата, намалява менструалните болки, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждането на здрава костна система, алкализира организма www.google.bg/url;
- голямо количество желязо, част от белтъка, носител на кислород - хемоглобина - поддържа здравето на кръвта и предотвратява анемията;
- хром - балансира нивото на кръвната захар;
- манган - помага на желязото да окислява кръвта;
- цинк - участва в голям брой ензимни реакции, поддържа имунната ни система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата;
- мед - поддържа здравето на кръвта и имунитета;
- голямо количество витамин С - участва в окислителните процеси в организма;
- незаменими омега-6 мастни киселини - участват в изграждането на клетъчните мембрани, в преноса на информация между клетките, в оздравителните процеси и поддържането на имунната система;
- фенилетилаламин (ФЕА), клас вещества, които тялото ни произвежда, когато сме влюбени - засилват концентрацията и бдителността, премахват чувството за глад, заради което какаовите зърна спомагат редуцирането на телесно тегло;
- анандамид - "химикал на блажанството", който се секретираме естествено след физическо натоварване и когато се чувстваме добре, а какаовите зърна съдържат и ензимни инхибитори, които пречат на разграждането на анандамина и увеличават времетраенето на блажанството;
- триптофан, незаменима аминокиселина с мощно увеличаващо настроението действие и с голямо значение за производството на серотонин;
- серотонин, невротрансмитер - участва в защитата ни срещу стрес: ако нивото му е ниско, не се чувстваме добре, дори и всичко да ни е наред;
- разтворими фибри - улесняват храносмилането и перисталтиката на червата;
- теобромин, антибактериално вещество, подобно по химичен състав на кофеина без да стимулира нервната система.
Какаовите зърна са бедни на кофеин и не съдържат въглехидрати.
Ползите им се отнасят до суровото им състояние www.google.bg/url. При термична обработка се превръщат в ненужна киселинно-образуваща храна.
Можете да си закупите сурови какаови зърна - цели или смлени - от всеки био магазин.
Участват в чудесни комбинации с различни сурови продукти www.google.bg/url, с други суперхрани, например с мед www.google.bg/url и/или с пчелен прашец www.google.bg/url, с годжи бери www.google.bg/url.
Препоръки за дневен прием:
- прием на малки количества - 1 какаово зърно на 8-10 кг телесно тегло;
- умерен дневен прием - 1 какаово зърно на 5-8 кг телесно тегло, например 8-13 зърна за човек, тежащ 63 кг;
- прием на големи количества - 1 какаово зърно на 2-4 кг телесно тегло, например 22-66 какаови зърна за човек, тежащ 90 кг.
От личен опит: можете да направите деня си най-хубавия на света и с по-малките количества.
Вземете си сладост от беззахарната храна!
Използвани източници: "Суперхрани", Дейвид Улф; http://www.bb-team.org/articles/2261_omega-6-esentsialni-mastni-kiselini-omega-6-emk
Фото: http://images.google.com/
______________________________________________________________________ 2013 Гергана Костова, инженер-биотехнолог
Става дума за натуралните сурови, органично отгледани какаови зърна или бобове. Те се наричат суров шоколад. Широкоизвестният "шоколад", смес от сухо мляко и шоколад на прах, неправомерно си е присвоил славата на една от съставките си.
Хранителната и митологична ценност на какаовите зърна е била известна още в древността - маите и ацтеките са ги използвали като разменна единица, вместо злато.
Ето причините, поради които ви препоръчвам да включите в ежедневната си диета тази суперхрана:
1. Поддържа здрава сърдечно-съдовата ни система, "отваря сърцето", избавя ни от прекомерното мислене и ни връща интуицията.
2. Подобрява менталната ни сензитивност - какаовите флавоноли увеличават потока на кръв в мозъка и от една страна подобряват когнитивната му функция, а от друга - го извеждат от състояния на умора и лишаване от сън.
3. Улеснява редуцирането на телесно тегло.
4. Има ниско микробно съдържание.
5. Имат страхотен вкус.
Какаовите зърна съдържат:
- антиоксиданти (храната с най-голямата им концентрация) - защита на нашата ДНК от зловредните свободни радикали и на организма ни от болести и нездравословни състояния;
- магнезий (храната с най-голямо количество в света) - увеличава умствените способности, подобрява перисталтиката на червата, намалява менструалните болки, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждането на здрава костна система, алкализира организма www.google.bg/url;
- голямо количество желязо, част от белтъка, носител на кислород - хемоглобина - поддържа здравето на кръвта и предотвратява анемията;
- хром - балансира нивото на кръвната захар;
- манган - помага на желязото да окислява кръвта;
- цинк - участва в голям брой ензимни реакции, поддържа имунната ни система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата;
- мед - поддържа здравето на кръвта и имунитета;
- голямо количество витамин С - участва в окислителните процеси в организма;
- незаменими омега-6 мастни киселини - участват в изграждането на клетъчните мембрани, в преноса на информация между клетките, в оздравителните процеси и поддържането на имунната система;
- фенилетилаламин (ФЕА), клас вещества, които тялото ни произвежда, когато сме влюбени - засилват концентрацията и бдителността, премахват чувството за глад, заради което какаовите зърна спомагат редуцирането на телесно тегло;
- анандамид - "химикал на блажанството", който се секретираме естествено след физическо натоварване и когато се чувстваме добре, а какаовите зърна съдържат и ензимни инхибитори, които пречат на разграждането на анандамина и увеличават времетраенето на блажанството;
- триптофан, незаменима аминокиселина с мощно увеличаващо настроението действие и с голямо значение за производството на серотонин;
- серотонин, невротрансмитер - участва в защитата ни срещу стрес: ако нивото му е ниско, не се чувстваме добре, дори и всичко да ни е наред;
- разтворими фибри - улесняват храносмилането и перисталтиката на червата;
- теобромин, антибактериално вещество, подобно по химичен състав на кофеина без да стимулира нервната система.
Какаовите зърна са бедни на кофеин и не съдържат въглехидрати.
Ползите им се отнасят до суровото им състояние www.google.bg/url. При термична обработка се превръщат в ненужна киселинно-образуваща храна.
Можете да си закупите сурови какаови зърна - цели или смлени - от всеки био магазин.
Участват в чудесни комбинации с различни сурови продукти www.google.bg/url, с други суперхрани, например с мед www.google.bg/url и/или с пчелен прашец www.google.bg/url, с годжи бери www.google.bg/url.
Препоръки за дневен прием:
- прием на малки количества - 1 какаово зърно на 8-10 кг телесно тегло;
- умерен дневен прием - 1 какаово зърно на 5-8 кг телесно тегло, например 8-13 зърна за човек, тежащ 63 кг;
- прием на големи количества - 1 какаово зърно на 2-4 кг телесно тегло, например 22-66 какаови зърна за човек, тежащ 90 кг.
От личен опит: можете да направите деня си най-хубавия на света и с по-малките количества.
Вземете си сладост от беззахарната храна!
Използвани източници: "Суперхрани", Дейвид Улф; http://www.bb-team.org/articles/2261_omega-6-esentsialni-mastni-kiselini-omega-6-emk
Фото: http://images.google.com/
______________________________________________________________________ 2013 Гергана Костова, инженер-биотехнолог
Всички права запазени
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 10
Архив